Donald Trump heeft meerdere keren duidelijk gemaakt dat hij de Russische invasie van Oekraïne eenvoudig denkt te kunnen stoppen. Hoewel de aanstaande president niet heeft gezegd hoe hij dat precies voor elkaar wil krijgen, geven benoemingen van Trump voor belangrijke ministersposten wellicht een indicatie van een mogelijke aanpak.

Over de hele linie wijst Trump bewindspersonen aan die minder sympathiek tegenover hulp aan Oekraïne staan dan hun voorgangers. De beoogde ministers bebben meerdere keren gewezen op de hoge uitgaven die de VS doet, om Oekraïne te helpen. Ook hebben ze het gevoel dat de oorlog te lang duurt.

Geduld met Oekraïne raakt

Marco Rubio, die afgelopen woensdag door Trump werd benoemd tot nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, prees aan het begin van de oorlog de Oekraïense troepen om hun vermogen om de Russische krijgsmacht op afstand te houden.

Maar in een recent interview met NBC News liet hij weten dat hij vond dat de VS een misstap had begaan. Volgens hem zou de regering van Joe Biden een vastzittende oorlog financieren die tot een eind moet komen.

Dat komt overeen met de belofte die Trump blijft herhalen: dat hij de oorlog snel gaat beëindigen. Hij beweert zelfs dat hij het de dag na zijn inauguratie regelt.

Oekraïense leiders zien de uitkomst hiervan als een verlies. Het lijkt erop dat het conflict bevroren wordt en Rusland bezet Oekraïens grondgebied mag houden. De vrees is dat dat de Russische President Vladimir Poetin de ruimte geeft om pas op de plaats te maken, om op een later moment opnieuw aan te vallen.

Is militaire steun voor Oekraïne geldverspilling?

Ook oud-militair en commentator Pete Hegseth voor Fox News is sceptisch. De man die Trump op het oog heeft als minister van Defensie, voelt weinig voor de steun aan Oekraïne. In een recente podcast vergeleek hij de situatie in Oekraïne met het beleid van de VS in Afghanistan en Irak.

De VS "heeft twee decennia lang geld verspild" in die landen, zei Hegseth. Volgens hem zou de VS in de "verleiding zijn om dat nogmaals te doen" in Oekraïne.

Hegseth probeerde ook een van de belangrijkste argumenten voor hulp aan Oekraïne te ontkrachten: dat Rusland door zou gaan als het de oorlog wint. Volgens de oud-militair zou de Russische opmars stoppen bij de Poolse grens. Daarmee suggereert hij dat toelaten dat Oekraïne in de Russische invloedssfeer komt helemaal zo rampzalig is, als wordt gevreesd.

Een huis staat in brand nadat een Russische raketaanval in Kramatorsk
Een huis staat in brand nadat een Russische raketaanval in Kramatorsk
Alfons Cabrera/NurPhoto via Getty Images

Het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Mike Waltz schreef in 2023 al dat hij vindt dat de VS teveel geld uitgeeft aan Oekraïne. De beoogde Nationaal Veiligheids adviseur van Trump stelde destijds dat de inspanningen van de VS afhankelijk moeten zijn van hoeveel Europa doet.

(Europese landen hebben gezamenlijk meer steun gegeven aan Oekraïne dan de VS, al blijft Amerika de grootste individuele donor.)

Aan de andere kant heeft Waltz ook steunplannen voor Oekraïne aangedragen, waaronder een versoepeling van de ruimte die Oekraïne krijgt om Amerikaans wapentuig te gebruiken voor het aanvallen van Russische doelen. Dat is iets wat president Joe Biden heeft tegengehouden.

Voormalig Lid van het Huis van Afgevaardigden Tulsi Gabbard, die aangewezen is als Directeur van de Nationale Inlichtingendienst, heeft de radicaalste houding tegenover de Amerikaanse steun voor Oekraïne. In een video uit 2023 omschrijft ze Oekraïne af als een "corrupte autocratie" die geen steun verdient.

Uiteindelijk ligt de keuze bij Trump zelf

Met de benoemingen van kritische ministers en topfunctionarissen lijkt het erop dat Trump weinig tegenstand zal ontmoeten, als hij besluit om de Amerikaanse steun aan Oekraïne stop te zetten.

President Volodymyr Zelensky van Oekraïne heeft eerder aangegeven dat als de hulp stopt, zijn land de oorlog gaat verliezen. Een waarschuwing die de huidige Amerikaanse regering serieus lijkt te nemen. De regering Biden probeert zoveel mogelijk hulp te bieden zolang het nog kan.

Of het allemaal zover komt, moeten we nog gaan zien. Het is nog onduidelijk hoe invloedrijk de ministers worden die Trump wil benoemen. Als president kan hij adviezen ook naast zich neerleggen.

Hoogleraar Russische en Oost-Europese politiek Alexander Libman aan de universiteit van Berlijn zegt dat "Trump voornamelijk mensen selecteert op basis van persoonlijke loyaliteit." Dat betekent volgens hem dat hun meningen "er niet zoveel toe doen - het is eerder dat ze doen wat Trump wil dat ze doen."

Sommige analisten voorspellen dat Trump een gematigde aanpak verkiest, die voortbouwt op het beleid van Biden. Commentator en oud-militair Mark Cancian stelt dat een terughoudendere regering ervoor kan kiezen om sommige vormen van steun te minderen en in te zetten op andere. De VS zou bijvoorbeeld wel wapens kunnen blijven sturen, maar de niet-militaire steun voor de Oekraïense economie kunnen stoppen.

Directeur Tymofiy Mylovanov van de Kyiv School of Economics schreef in een stuk voor The Economist dat Trump mogelijk Oekraïne blijft steunen, omdat hij anders de schuld kan krijgen voor het verliezen van de oorlog. "Hij kan zich niet veroorloven dat Oekraïne zijn Afghanistan wordt", schreef Mylovanov.

LEES OOK: The Donald Show Part II: wil de echte Trump nu opstaan?